ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙΣ
του Δημήτρη Αλεξανδράκη

 Πριν λίγες ημέρες ο Τούρκος εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών αμφισβήτησε τα Ελληνικά θαλάσσια σύνορα. Δηλώνοντας «…την Τρίτη,  πως «το γεγονός ότι μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα που να έχουν οριοθετηθεί με την ισχύουσα διεθνή συμφωνία συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των αλληλένδετων προβλημάτων στο Αιγαίο».[i]  Σχετική ανάρτηση υπάρχει στην ιστοσελίδα του υπουργείου εξωτερικών της Τουρκίας.[ii]
Την 1/9/2015 Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με πρόσφατη τοποθέτηση του Εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών περί μη ύπαρξης οριοθετημένων θαλασσίων  συνόρων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δήλωσε τα εξής:
 «Δεν είναι κατανοητή η πρόσφατη τοποθέτηση του Εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών περί μη ύπαρξης οριοθετημένων θαλασσίων συνόρων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Τα σύνορα αυτά είναι σαφώς καθορισμένα επί τη βάσει ισχυουσών διεθνών συμφωνιών (Συνθήκη Λωζάννης του 1923, Πρωτόκολλο Αθηνών 1926, ιταλο-τουρκική Συμφωνία και Πρωτόκολλο 1932). Οι Συμφωνίες αυτές είναι, βεβαίως, ισχυρές και δεσμεύουν την Τουρκία, και επομένως οι όποιες εν προκειμένω αμφισβητήσεις της, είναι νομικά αβάσιμες και αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο. Περαιτέρω, σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, είναι ξεκάθαρο ότι όπου δεν υφίσταται σχετική συμφωνία, εφαρμόζεται η αρχή της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής βάσει του εθιμικού δικαίου που ισχύει έναντι όλων».
Την ύπαρξη αυτών των συνόρων αμφισβήτησε  χθές ο κ. Τσίπρας.  Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του γερμανικού περιοδικού “Spiegel” -σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» -  ο τέως πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε από τη Νέα Δημοκρατία στο φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού το «απόλυτο μηδέν», τονίζοντας: «Και βρήκαμε ένα θέμα που θα έλεγε κανείς έχει παγκόσμιες διαστάσεις, αφορά την Ελλάδα αλλά είναι ευρωπαϊκό είναι παγκόσμιο και αντί να κάτσουν να απολογηθούν για το τι έκαναν, ενώ έβλεπαν ότι θα έρχονταν τα κύματα των προσφύγων, μας έκαναν κριτική ότι δήθεν ανοίξαμε τα σύνορα. Ποια σύνορα; Έχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέραμε»;
Θα πάλλεται η σκόνη  από τα κόκαλα του Θεμιστοκλέους, -όχι του βεβαίως βεβαίως από τον Ελληνικό κινηματογράφο - που ο κύριος πρώην πρωθυπουργός δεν θυμήθηκε τα  «τα ξύλινα τείχη».
Που δεν θυμήθηκε την « ονομαστή ναυμαχία της αρχαιότητας, που διεξήχθη στις 28 ή 29 Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ. (υπάρχει και η εκδοχή της 22ας Σεπτεμβρίου) στο στενό της Σαλαμίνας, κατά την οποία οι Έλληνες, με μικρές δυνάμεις, αλλά με άριστη τακτική, κατατρόπωσαν τον πανίσχυρο στόλο των Περσών».

 Που δεν θυμήθηκε πως εκτός από θαλαμηγούς,  έχουμε και υποβρύχια που τα πληρώσαμε ακριβά, πως έχουμε φρεγάτες, τορπιλακάτους  και … άλλα θαλάσσια «σιδηρά τείχη» για να φυλάνε τις διοικητικές ενότητες που λέγονται κράτη. Ενός τέτοιου που μέχρι την 20/08/2015 υπήρξε πρωθυπουργός.
 Που δεν θυμήθηκε, παρότι υπηρέτησε την  στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό, ότι τα σύνορα επεκτείνονται περίπου κατά 240 χιλιόμετρα ανατολικά της Λεωφόρου Μεσογείων.
Που δεν θυμήθηκε πως « η ένδοξη ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού δεν μας επιτρέπει να λησμονήσουμε ότι η νικηφόρα έκβαση των περισσότερων εθνικών αγώνων, τόσο σε πόλεμο όσο και σε ειρήνη, συνδέεται άμεσα και αποφασιστικά με την κυριαρχία στη θάλασσα.»[iii]


Που δεν θυμήθηκε πως κατά την σχεδίαση μιας οικοδομής λαμβάνουμε πάντα υπ’ όψιν την νοητή γραμμή που χωρίζει τις ιδιοκτησίες. Αυτήν την νοητή γραμμή καλούνται οι πολιτικοί μηχανικοί να σημειώσουν στα σχέδια αλλά και στο έδαφος. Να ορίσουν ακόμη και τις αποστάσεις από το χειμέριο κύμα για τις εύμορφες επαύλεις(!!!) … αλλά και όταν είναι πρωθυπουργοί ή έστω πρώην, να υπολογίζουν που σκάει το προσφυγικό κύμα! 


Φταίω εγώ που συναντώ αμφισβητίες στο δρόμο μου, κύριε Τσίπρα;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πληροφορίες ἀπό τὰ δημοτικά τραγούδια γιὰ τὴν «κλιματική κρίση»

Ἐθνική καὶ πολυεθνική κυριαρχία τῆς Ἑλλάδος!

Στὴν μνήμη τοῦ Μιχάλη Χαραλαμπίδη