Ένα «ΒΗΜΑ» ακόμη προς τις άδειες λέξεις

Του Δημητρίου Αθαν. Αλεξανδράκη




Σε ένα ανυπόγραφο άρθρο του Capital.gr (εδώ), για το άρθρο του «Βήματος της Κυριακής»,  «Δημοσκόπηση Κάπα Research: Συλλογική σύγχυση και εμμονή στα στερεότυπα της κρίσης», αναφέρονται στο τέλος τα εξής: «Όπως σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, μπορεί η επιστροφή στον εθνικισμό να αποτελεί πανευρωπαϊκή τάση και όχι ελληνική ιδιαιτερότητα, ωστόσο μέσα από τις παράδοξες απαντήσεις προβάλλει ένα ακόμη χαρακτηριστικό του έθνους: η μετάθεση της ευθύνης στους άλλους.» Εξ αυτού τίθεται το ερώτημα. Δεν γνωρίζει ολόκληρη ανώνυμη εταιρεία, σχετική με την δημοσιογραφία, πως η μετακύλιση των ευθυνών της άρχουσας οικονομικής τάξης στους απλούς πολίτες, είναι η κυρίαρχη τακτική για την διασφάλιση του πλούτου της; Δεν γνωρίζουν πως το όπλο αυτής της τάξης είναι η χειραγώγηση και το χρησιμοποιούν πολύ εύκολα απέναντι σ’ αυτούς που σηκώνουν κεφάλι και δεν γνωρίζουν καν την έννοια της λέξης χειραφέτηση; Προφανώς η απάντηση είναι απλή. Είναι η ίδια κομμάτι αυτής της τάξης.
Από την άλλη μεριά στο πρωτοσέλιδο του «Βήματος της Κυριακής» σε απορροφά ο πηχυαίος τίτλος, «Φταίνε οι άλλοι, όχι εμείς» (φωτογραφία). Αυτό είναι η αλήθεια αλλά χρησιμοποιείται πονηρά για να σε πείσει ότι είναι αληθινά και τα υπόλοιπα. Απώτερος στόχος είναι να σε πείσει ότι βρίσκεσαι σε σύγχυση. Μια σύγχυση που την υπογράφεις μέσω μιας δημοσκόπησης που δεν συμμετείχες. Πάνω από τον πηχυαίο τίτλο με μικρότερα γράμματα, «Οι Έλληνες σε πλήρη σύγχυση επτά χρόνια μετά το Μνημόνιο». Δίπλα αριστερά κάτι σαν σφραγίδα δημόσιας υπηρεσίας, με κόκκινο χρώμα, για το επίσημο των γραφομένων από την ΚΑΠΑ RESEARCH. Όπως αναφέρεται στον ιστότοπό της, «Η Καπα Research έχει υιοθετήσει ως φιλοσοφία της την ανάγκη για συνεχή προσαρμογή και ανταπόκριση στα νέα δεδομένα των αγορών. Στο πλαίσιο αυτό, αποστολή της είναι η προσφορά αξιόπιστων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, οι οποίες να διασφαλίζουν μακροχρόνιες σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ωφέλειας με Πελάτες, Συνεργάτες και Στελέχη.» Εσύ ο απλός πολίτης δεν θα βρεις το όνομά σου στο πελατολόγιο της  (εδώ). Πελάτες της, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, βιομηχανίες, τηλεπικοινωνίες, εφημερίδες, ραδιόφωνα, διαφημιστικές εταιρείες κλπ. Μέσα από τη διασφάλιση των μακροχρονίων σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ωφελείας που υπόσχεται, κάνει και τις εξετάσεις (δημοσκόπηση) στον ασθενή (Ελληνικός λαός), για να αποφανθεί ο ιατρός (εφημερίδα) , πως πρόκειται για «Συλλογική σύγχυση και εμμονή στα στερεότυπα της κρίσης». (εδώ)
Θεωρούν λοιπόν αυτοί οι κύριοι ότι είμαστε βλάκες. Τις μισές πληροφορίες απ’ όσες ξέρουν αυτοί και τα παιδιά τους να είχε ο Ελληνικός Λαός, θα ήσαν επαίτες έξω από τον Άγιο Παντελεήμονα.
Πώς να έχει σαφή εικόνα ή αντίληψη για την πολιτική κατάσταση, όταν η χειραγώγηση κρύβεται σε κάθε λέξη των εφημερίδων;
Πώς να διακρίνει τον ειλικρινή από τον ψευδή λόγο, όταν δεν έχει ειδική γνώση;
Πώς να μην συγχέει το ορθό με το λανθασμένο, όταν το λανθασμένο με δόλια τεχνάσματα, προβάλλεται ως ορθό λόγω συμφερόντων;
Πώς να μη συγχέει εύκολα τις έννοιες, όταν από τις λέξεις έχουν αφαιρέσει εντέχνως το νόημά των;
Πώς να μην συγχέει τα πράγματα και τους ανθρώπους, όταν παρουσιάζονται από τα ΜΜΕ, κερδοφόρες επιχειρήσεις ως πτωχευμένες, απατεώνες ως φερέγγυα πρόσωπα, άσχετοι ως ειδικοί, κεφαλαιοκράτες ως προλετάριοι;
Πώς να διακρίνει την αλήθεια των ιστορικών γεγονότων μέσα σε μια αποσπασματική διδασκαλία  της Ελληνικής Ιστορίας;
Πώς να μην συγχέονται τα όρια του εφικτού και του ανέφικτου, όταν επί σειρά ετών, αφήνεται ο λαός με την σημαντικότερη ιστορία στον πλανήτη, στην άγνοια και στο σκοτάδι του αναλφαβητισμού.
Παρ’ όλα αυτά, το υπάρχον πολιτικό σύστημα, ετοιμάζεται να παράξει τα φάρμακα, για την αντιμετώπιση της «Συλλογικής σύγχυσης και εμμονής στα στερεότυπα της κρίσης».  Τα φάρμακα δεν θα είναι δωρεάν,  ούτε πρόκειται να αφαιρεθεί ο προστιθέμενος φόρος άγνοιας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πληροφορίες ἀπό τὰ δημοτικά τραγούδια γιὰ τὴν «κλιματική κρίση»

Ἐθνική καὶ πολυεθνική κυριαρχία τῆς Ἑλλάδος!

Στὴν μνήμη τοῦ Μιχάλη Χαραλαμπίδη