«Τον Πάπα να καταράσθε, διότι αυτός θα είναι η αιτία»

Του Δημητρίου Αθαν. Αλεξανδράκη

Μερικές φορές, είναι άστοχο να αναπτύσσουμε νοήματα και σκέψεις μπροστά στην αποκαλυπτική δύναμη των γεγονότων. Με την συνοπτική παράθεση των γεγονότων σχηματίζεται καλύτερα η εικόνα. Έχουμε λοιπόν:
 867 μ.χ.  Το μικρό σχίσμα  …η Ρώμη προέβαλλε απαιτήσεις πρωτοκαθεδρίας, γνωστής ως το παπικό πρωτείο, έναντι των άλλων 4 πατριαρχείων της Κωνσταντινουπόλεως, Αντιοχείας, Αλεξανδρείας, και Ιεροσολύμων.
1054 μ.χ.  Το μεγάλο σχίσμα του 1054 μ.χ.  ή Σχίσμα των δύο Εκκλησιών είναι η διαίρεση και διάσπαση της κοινωνίας μεταξύ της Δυτικής και της Ανατολικής Εκκλησίας
 1096 μ.χ.   Ξεκινούν οι σταυροφορίες
Α΄ Σταυροφορία
Σταυροφορία του λαού
Γερμανική Σταυροφορία, 1096 μ.χ.  
Σταυροφορία του 1101 μ.χ.  

Έμβλημα Τευτονικού Τάγματος

Β΄ Σταυροφορία
Γ΄ Σταυροφορία
Δ΄ Σταυροφορία
Σταυροφορία των Αλβιγηνών
Σταυροφορία των παιδιών
Ε΄ Σταυροφορία
ΣΤ΄ Σταυροφορία
Ζ΄ Σταυροφορία
Σταυροφορία των βοσκών
Η΄ Σταυροφορία
Θ΄ Σταυροφορία
Σταυροφορία της Αραγωνίας
Σταυροφορία της Αλεξάνδρειας
Σταυροφορία της Νικόπολης
Σταυροφορία των Χουσσιτών
Σταυροφορία της Βάρνας
Βόρειες Σταυροφορίες … από τους χριστιανούς βασιλείς… εκστρατείες Σουηδών και Γερμανών Καθολικών εναντίον ακόμη και Ρώσων Ορθοδόξων … υποχρεωτικές βαπτίσεις, στρατιωτική κατοχή και μερικές φορές εξόντωση από ομάδες Δανών, Γερμανών και Σουηδών. Τέλος η Λιθουανία ασπάστηκε το χριστιανισμό το 1386 μ.χ.   και έτσι αφαίρεσε το πρόσχημα της "σταυροφορίας" από τους Τεύτονες και τους Ρωμαιοκαθολικούς κατ’ επέκτασιν. 
1453 μ.χ.  Πτώση της βυζαντινής Αυτοκρατορίας
1466 μ.χ.  γεννήθηκε και έδρασε έως το 1536 μ.χ. , ο Καθολικός ιερέας, θεολόγος, δάσκαλος και κλασικός λόγιος που έγραφε σε «καθαρή» λατινική γλώσσα, Ολλανδός, αναγεννησιακός, ανθρωπιστής, ο Ντεζιντέριους Έρασμους Ροτεροντάμους. Ο  γνωστός λοιπόν Έρασμος που πρότεινε την ερασμιακή προφορά της Αρχαίας Ελληνικής παρέμεινε Ρωμαιοκαθολικός σε όλη του τη ζωή.
Εξετάζοντας τα ιστορικά γεγονότα και τις δράσεις γεννούνται πολλά ερωτήματα. Μήπως η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία, δια των βραχιόνων της χτυπά το συνεκτικό στοιχείο της ανατολικής εκκλησίας, που είναι η γλώσσα με την φωτεινότητά της γενικότερα;  Τόσο σημαντική ήταν η άποψη για την προφορά των «Αρχαίων Ελληνικών», του Ρωμαιοκαθολικού έως του θανάτου του, Ολλανδού λόγιου Εράσμου, ο οποίος πρότεινε έναν τύπο προφοράς της Αρχαίας Ελληνικής που έγινε ευρύτερα γνωστός στην Ευρώπη ως ερασμική ή ερασμιακή προφορά; Και γιατί ήταν τόσο καθοριστικός ο ρόλος του, ώστε να επικρατήσει βαθμηδόν η επανασυντεθειμένη αρχαία προφορά, η οποία διδάσκεται μετά τον 16ο αιώνα στα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Έπαψε ποτέ η παπική εκκλησία να επιθυμεί την κυριαρχία πάνω σε όλους τους ανθρώπους; Για ποιό μέτρο και ποιόν δεκαπεντασύλλαβο να μιλήσουμε, όταν οι δάσκαλοι της Ελληνικής αγνοούν τη σχέση μεταξύ μουσικής και ελληνικής γλώσσας; Δεν αντήχησαν οι κραυγές των do και re όταν κτυπούσαν τη ρίζα της γλώσσας των πιστών της Ανατολικής Εκκλησίας;
2017 μ.χ.   Γερμανοί, Ολλανδοί και λοιποί συγγενείς διδάσκουν ελληνικήν προφοράν σε «ελληνάκια».

Τέλος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ἐθνική καὶ πολυεθνική κυριαρχία τῆς Ἑλλάδος!

Στὴν μνήμη τοῦ Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Οἱ εἰς φῶς ἐρχόμενοι!