ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕ ΑΡΚΟΥΔΕΣ;

του Δημήτρη Αλεξανδράκη
La farsa del cambio climático
Μέσω της τεχνολογίας είναι εύκολο να συνθέσουμε ψεύτικες φωτογραφίες. Κάτι που έχει γίνει αντιληπτό από αρκετούς ανθρώπους. Παρ' ότι έχουμε γνώση των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας, μερικές φορές παρασυρόμαστε και δεχόμαστε ως αληθινό το ψευδές. Όταν σε έναν οικιακό υπολογιστή, ένας απλός χρήστης Η/Υ μπορεί να συνθέσει, μια παράδοξη φωτογραφία, γιατί να μη μπορεί ένας οργανισμός, ο οποίος έχει συμφέροντα να το κάνει; Η παραπάνω φωτογραφία θα μπορούσε να είναι κάλλιστα μέρος μιας άλλης φωτογραφίας. Για παράδειγμα αυτής εδώ παρακάτω:
Α joke: Κλιματική ανισορροπία 
Εδώ αρχίζουν τα ερωτηματικά. Μια φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις; Το αγαπημένο κλισέ των δημοσιογράφων και των πολιτικών, δυστυχώς δεν είναι κινέζικη παροιμία (δείτε εδώ). "... Είναι μια business ατάκα που μηχανεύτηκε τη δεκαετία του 1920 ένας Αμερικανός διαφημιστής..." Πολλά στηρίχτηκαν πάω σ' αυτήν την ατάκα/παροιμία. Είναι ισχυρότερη από την παροιμία "Πολλαίσι πληγαίς δρύς δαμάζεται" (με πολλά χτυπήματα δαμάζεται η δρυς) ή την "Πες το, πες το, το κοπέλι, - κάνει τη τζυρά τσαί θέλει". Όχι πως δεν χρησιμοποιούνται και αυτές οι παροιμίες στην προώθηση προϊόντων, θεωριών και ιδεών. Η εικόνα όμως κάνει ορατό αυτό που θέλει να πει κάποιος. Τα λόγια και οι λέξεις αποκτούν μορφή. Μια μορφή, μια εικόνα, που ακόμη και ψεύτικη να είναι, ο εγκέφαλός μας τη θεωρεί πραγματικότητα.
Έτσι οι προπαγανδιστές, για αυτούς που δεν πιστεύουν στις χίλιες λέξεις παρουσιάζουν την εικόνα και, για όσους δεν πιστεύουν και στην εικόνα, επιστρατεύουν την επιστήμη. Πόσοι όμως μπορούν να κατανοήσουν τα επιστημονικά επιτεύγματα χωρίς να πλανηθούν. Αν ο επιστήμονας δέχεται πως "...στη μακρά ιστορία της ανθρώπινης γνωστικής περιπέτειας, η αξία της επιστήμης και η ελευθερία της έρευνας απειλήθηκαν συχνά από τις διάφορες θρησκευτικές ή πολιτισμικές προκαταλήψεις και από τις εκάστοτε κυρίαρχες κοινωνικές ή πολιτικές ιδεολογίες... (αναφέρεται εδώ) τότε γιατί να μην συμβαίνει και σήμερα το ίδιο;  Πόσοι θα κατορθώσουν να ξεφύγουν από τα δίχτυα της ψευδοεπιστήμης που χρησιμοποιεί τα στοιχεία για οικονομικά ή άλλου είδους συμφέροντα;
Όσοι έχουν το χρόνο και την δυνατότητα, μπορούν να παρακολουθήσουν ένα βίντεο στο οποίο, ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και Ομότιμος Ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά, Αντώνης Φώσκολος, παραθέτει στοιχεία για την υπόθεση της λεγόμενης κλιματικής αλλαγής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ἐθνική καὶ πολυεθνική κυριαρχία τῆς Ἑλλάδος!

Στὴν μνήμη τοῦ Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Οἱ εἰς φῶς ἐρχόμενοι!