Νέα - Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας 
Του Maziar Motamedi Ο Maziar Motamedi είναι ένας δημοσιογράφος με έδρα την Τεχεράνη που καλύπτει το Ιράν.
Maziar Motamedi
Δημοσιεύθηκε την 1η Μαρτίου 2022


Χαμενεΐ του Ιράν: Το «μαφιόζικο καθεστώς» των ΗΠΑ δημιούργησε την Ουκρανική κρίση

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν λέει ότι ο κόσμος πρέπει να μάθει ένα μάθημα για τη δυτική υποστήριξη από παραδείγματα της Ουκρανίας και του Αφγανιστάν.
Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ [Αρχείο: Γραφείο του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν/WANA μέσω Reuters]

Τεχεράνη, Ιράν – Το Ιράν επιθυμεί να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία , αλλά πιστεύει ότι η κρίση έχει τις ρίζες της στις πολιτικές των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυτικών εθνών, δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Στην Ουκρανία, είμαστε υπέρ της διακοπής του πολέμου», είπε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας την Τρίτη, προσθέτοντας ότι μια κρίση μπορεί να αμβλυνθεί μόνο εάν είναι γνωστή η «αρχική αιτία», την οποία προσδιόρισε ως τις πολιτικές των δυτικών δυνάμεων. .

Ο Χαμενεΐ είπε ότι το «καθεστώς της μαφίας» των ΗΠΑ δημιουργεί πολλές κρίσεις σε όλο τον κόσμο, οι οποίες, όπως είπε, περιλαμβάνουν τη δημιουργία του ISIL (ISIS) και την ανάμειξη στις υποθέσεις άλλων εθνών αναγκάζοντας αλλαγές καθεστώτος και εγκαθιστώντας φιλοδυτικούς πολιτικούς.

Η Ουκρανία έχει πέσει «θύμα» τέτοιων πολιτικών και έχει συρθεί στην τρέχουσα κατάστασή της, είπε ο ανώτατος ηγέτης.


Στο άρθρο περιέχεται βίντεο με την λεζάντα "Ρωσία-Ουκρανία: Σχεδιάζεται η εισβολή της Ρωσίας;"
Εδώ: https://www.aljazeera.com/news/2022/3/1/iran-khamenei-ukraine-war-russia-us-policies-nato

Στην ωριαία ομιλία του για τον πόλεμο της Ουκρανίας, ο ανώτατος ηγέτης δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά στη Ρωσία.

Ο Χαμενεΐ είπε ότι δύο διδάγματα πρέπει να πάρουν από την κρίση στην Ουκρανία οι κυβερνήσεις και οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο: ότι η Δύση δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη και ότι η λαϊκή υποστήριξη είναι υψίστης σημασίας.

«Η υποστήριξη από τις δυτικές κυβερνήσεις για διοικήσεις και πολιτικούς που έχουν εγκατασταθεί από αυτές είναι αντικατοπτρισμός», είπε, αναφέροντας ως παράδειγμα τη χαοτική απόσυρση των δυτικών δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν καθώς έπεσε στους Ταλιμπάν.

Ο Χαμενεΐ είπε ότι οι άνθρωποι είναι οι πιο σημαντικοί υποστηρικτές των κυβερνήσεων και ότι αν ο ουκρανικός λαός είχε υποστηρίξει πλήρως την κυβέρνησή του, δεν θα ήταν εδώ που είναι σήμερα.



«Με ρίζες στο ΝΑΤΟ»

Οι προηγούμενες αντιδράσεις του Ιράν στην κρίση της Ουκρανίας ήταν σύμφωνες με τη στάση του ανώτατου ηγέτη, προσδιορίζοντας κυρίως το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ως τον ένοχο.

Ο Πρόεδρος Ebrahim Raisi την περασμένη εβδομάδα ήταν από τους πρώτους παγκόσμιους ηγέτες που μίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν αφού διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία.

Στην τηλεφωνική του επικοινωνία, ο Ραΐσι είπε στον Πούτιν ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά αποτελεί «σοβαρή απειλή» κατά της ασφάλειας και της σταθερότητας των ανεξάρτητων εθνών.

«Ελπίζω ότι αυτό που συμβαίνει θα καταλήξει προς όφελος των εθνών και της περιοχής», είπε ο Raisi.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν έχει επίσης υποστηρίξει σε αρκετές περιπτώσεις ότι η κρίση «έχει τις ρίζες του στο ΝΑΤΟ» , αλλά έχει ζητήσει να επιλυθεί με διπλωματικά μέσα.

Το Ιράν και η Ρωσία προσβλέπουν σε επέκταση των διμερών σχέσεων και είχαν συζητήσει την ανανέωση μιας 20ετούς συμφωνίας συνεργασίας κατά την επίσκεψη Ραΐσι στο Κρεμλίνο τον Ιανουάριο.

Η Ρωσία είναι επίσης σημαντικός παίκτης στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις στη Βιέννη για την αποκατάσταση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν το 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συνομιλίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

ΠΗΓΗ : AL JAZEERA

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πληροφορίες ἀπό τὰ δημοτικά τραγούδια γιὰ τὴν «κλιματική κρίση»

Ἐθνική καὶ πολυεθνική κυριαρχία τῆς Ἑλλάδος!

Στὴν μνήμη τοῦ Μιχάλη Χαραλαμπίδη