Νομάδες Καπιταλιστές

του Δημήτρη Αθ. Αλεξανδράκη


 Aπό παλαιά, ομάδες ανθρώπων, κυρίως κτηνοτρόφων, που δεν κατοικούσαν κάπου μόνιμα αλλά μετακινούνταν από τόπο σε τόπο για να εξασφαλίζουν βοσκή για τα κοπάδια τους ονομάζονταν νομάδες. Σήμερα αναπτύχθηκε ένα καινούργιο είδος νομά. Ο Nomad Capitalistσε απλά Ελληνικά καπιταλιστές νομάδες.
 Μετακινούνται για να μην πληρώνουν φόρους, να απολαμβάνουν άλλου τύπου ελευθερίες και φυσικά γίνονται «παγκόσμιοι» πολίτες! Για να εδραιωθεί φυσικά αυτή η καινούργια τάση ανακατεύουν και τους απλούς πολίτες. Έτσι δεν διακρίνονται εύκολα οι μεγάλοι ωφελημένοι καπιταλιστές, μέσα στο σύνολο των οπαδών αυτής της νέας ομάδας ανθρώπων. Η Ελλάδα έχει πλήθος τέτοιων κεφαλαιοκρατών, που τελευταία μάλιστα, αρκετοί παρουσιάστηκαν ως προοδευτικοί αριστεροί.
 Με εργαλείο φιλοσοφικές θεωρίες, που ο μέσος πολίτης δεν γνωρίζει εις βάθος, προξενούν ταχυδακτυλουργικά διαφωνίες, οι οποίες καταλήγουν σε απέχθεια για την καταγωγή, την γλώσσα, την θρησκεία, την ιστορία ακόμη και την παράδοση κάθε λαού.
 Αν για τους απλούς πολίτες αυτή η διαφοροποίηση, όσον αφορά στον αυτοπροσδιορισμό, σχεδόν δεν ωφελεί πουθενά οικονομικά, αντίθετα σ’ αυτούς που κατέχουν πλούτο, είναι ο φύλακας άγγελος. Μια δεύτερη ιθαγένεια (Citizenship και όχι nationality) γίνεται το χτένι για το γένι του κεφαλαιοκράτη! Δυστυχώς οι φτωχοί πολίτες δεν έχουν γένια (ούτε τα χρήματα να αγοράσουν το εισιτήριο για την κοντινότερη πόλη) και δεν χρειάζονται τα χτένια (το διαβατήριο για να πάνε σε άλλη χώρα). Το αναφέρω αυτό γιατί υπάρχουν εταιρείες που αναλαμβάνουν να βοηθήσουν, με το αζημίωτο φυσικά, το κεφάλαιο και τον κάτοχό του, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά πως το χρήμα δεν έχει πατρίδα.
 Για αυτές τις διαδικασίες πωλούνται τα καλύτερα «χτένια», προϊόντα εξειδικευμένων εταιρειών!  Τέτοιες εταιρείες έχει ο Andrew Henderson και  είναι εγκατεστημένες στο Χονγκ Κονγκ, στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εκμυστηρεύεται μάλιστα πώς από το 2008 βρήκε τα καλύτερα μέρη για να ζήσει, να δουλέψει και να επενδύσει! Όπως μας λέει ακολούθησε τη προτροπή του πατέρα του, "πήγαινε εκεί που σ’ αντιμετωπίζουν καλύτερα".

  Τί το μεμπτόν; Ένας νέος, υπάκουος στην πατρική συμβουλή. Ηθικός! Δημιουργικός! Εξετάζοντάς το επιδερμικά, δεν φαίνεται επιζήμιο/κακό στα μάτια του απλού ανθρώπου. Στην απλή συν-κρίση των στοιχείων δηλαδή. Είναι όμως έτσι και στο βάθος; Όταν πηγαίνει στο κάπου επί σκοπώ, για να επενδύσει, με απώτερο στόχο να μειώσει τον φορολογικό συντελεστή από το 43% σε 1%, αγοράζοντας ακίνητα για επένδυση σε πέντε χώρες, παίζοντας με την ιθαγένεια και την προσωπική ελευθερία και μάλιστα ζώντας σε 90 χώρες, δημιουργούνται ερωτηματικά. Είναι απλά ένας κοσμοπολίτης; Ένας διακινητής, ανθρώπων που ζουν σε ανελεύθερα καθεστώτα, σε υποβαθμισμένες περιοχές ή σε κατεστραμμένες από τους πολέμους χώρες; Τα πέντε εκατομμύρια ανθρώπων που πηγαίνουν ετησίως στην εταιρεία, είναι φτωχοί ή πλούσιοι; Η εταιρεία αυτή βοηθά ή όχι να αφαιρεθεί ο πλούτος, από την χώρα που δημιουργήθηκε; Λειτουργεί αρνητικά σε οικονομικό επίπεδο, για τους πολίτες της χώρας, από τις οποίες απαγκιστρώνεται ο νομάς καπιταλιστής, αφήνοντας πίσω στειρωμένα βοσκοτόπια;
 Η απάντηση δίνεται από τον ίδιο, τον δημιουργό της εταιρείας! Ο στόχος του είναι, να βοηθήσει επιχειρηματίες όπως αυτός. Να διασφαλίσουν τα περισσότερα από τα χρήματά τους, να οικοδομήσουν την ελευθερία τους (πώς άραγε;) και να δημιουργήσουν ταχύτερο πλούτο. «My goal is to help entrepreneurs like myself keep more of their own money, build their freedom, and create wealth faster».
   Πώς συνδέεται όμως ο ταχύτερος πλούτος με την ιθαγένεια; Η απόκτηση δεύτερης ιθαγένειας, θα βοηθήσει στην φυσική εγκατάσταση των νομάδων καπιταλιστών, στην δεύτερη χώρα, σε ώρα ανάγκης; Όταν δηλαδή θα τον ψάχνουν οι οικονομικές υπηρεσίες της πρώτης χώρας για βρώμικο χρήμα; Γιατί πως αλλιώς ερμηνεύεται το «…so that no one country can control your freedom or your wealth…» (σε αυτόματη μετάφραση από το Google:«...έτσι ώστε καμία χώρα να μην μπορεί να ελέγξει την ελευθερία σας ή τον πλούτο σας...»); Είναι σαφές πως δεν αποσκοπεί στην διεθνοποίηση της ζωής του απλού πολίτη, αλλά στην διασφάλιση και στην απόκτηση πλούτου ορισμένων.
  Φυσικά η εταιρεία ενημερώνεται για το παγκόσμιο γίγνεσθαι και δραστηριοποιείται έξ αντικειμένου σε όλες τις χώρες. Σε ιδιαίτερη σελίδα με τίτλο «ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗ ΔΙΠΛΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΟΧΙ;» μας παρουσιάζει και κατάλογο, ενημερωμένο μέχρι την 30η Ιανουαρίου 2017, για τις προϋποθέσεις απόκτησης δεύτερης ιθαγένειας.
 Πώς μεταφράζεται απόλυτα όμως η φράση «…While more and more countries are allowing dual citizenship, several dual citizenship countries are beginning to crack down on their citizens with multiple nationalities.», στην αρχή της σελίδας;
 Θα ήταν ανόητο εκ μέρους μας(όταν εδώ προς το τέλος της σελίδας, παροτρύνει για επενδύσεις στην π.Γ.Δ.Μ. γράφοντας φαρδιά-πλατιά Μακεδονία),  να μην συσχετίσουμε όλα τα προηγούμενα, με την επίκαιρη ασάφεια του nationality και κατά πόσο θίγονται τα δικά μας συμφέροντα, των Ελλήνων πολιτών.

  Γιατί λοιπόν, όταν σύμφωνα με τον αστικό κώδικα για παράδειγμα, η επίκληση της άγνοιας νόμου ως υπερασπιστικού επιχειρήματος δεν αναιρεί τον κολασμό του διαπραχθέντος αδικήματος, ο νομικός κόσμος της χώρας δεν αντιδρά και δέχεται την ύπαρξη μιας συμφωνίας στα Αγγλικά και όχι στα Ελληνικά και μάλιστα με ασάφειες; Πιο απλά, η επίκαιρη ασάφεια περί του nationality από πλευράς κυβερνήσεων – Ελλάδος, Σκοπίων και άλλων χωρών - εγείρει και άλλα ερωτήματα. Πόσο εύκολα θα δίδεται η ιθαγένεια/Citizenship «πχ Άγγλος, Βούλγαρος, Τούρκος ή Μακεδόνας/Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας»; Πόσοι θα βαφτίζονται Μακεδόνες; Τι φορολογικό καθεστώς και οικονομικό καθεστώς θα επικρατήσει στα Σκόπια;

Θα γίνει άραγε η π.Γ.Δ.Μ.  ένας καλός φορολογικός* παράδεισος για το κεφάλαιο και μια καθημερινή κόλαση για τους πολίτες και των δύο χωρών;

*Τα Αρχεία του Παναμά αποτελούνται από 11,5 εκατ. έγγραφα, που περιλαμβάνουν στοιχεία για τη φοροδιαφυγή ιδιωτών και εταιρειών μέσω 215 χιλιάδων εταιρειών offshore με έδρα τον Παναμά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πληροφορίες ἀπό τὰ δημοτικά τραγούδια γιὰ τὴν «κλιματική κρίση»

Ἐθνική καὶ πολυεθνική κυριαρχία τῆς Ἑλλάδος!

Στὴν μνήμη τοῦ Μιχάλη Χαραλαμπίδη